Gemiye Giriş Günü İçin 12 Öneri
Gemi turlarında rezervasyon ve hazırlık sürecini tamamladıktan sonra gemiye giriş günü bir türlü gelmek bilmez. Neredeyse 10 ay öncesinden yaptığınız tatil planınız gemiye giriş günü yapacağınız küçük bir hata ile büyük bir hüsran ile sonuçlanabilir.
Bilet ve Pasaport Kontrolünüzü Yapın
Gemiye giriş günü evden çıkmadan önce mutlaka pasaportunuzu, gemi biletinizi, uçak biletinizi ve acentenizden aldığınız bilgilendirmeleri kolay ulaşabileceğiniz bir çantaya koyun. Havalimanına gideceğiniz araca binmeden önce bu evraklara “dokunun”. Dokunun derken ciddi anlamda elinize alın ve yine aynı çantaya koyun. Özellikle sabah erken saatte uçağınız var ise evden çıkmanız günün ilk saatlerinde olacaktır. Bu saatlerde unutkanlık, uykulu olma hali vb. durumlar sebebi ile dalgınlık çokça görünen bir durum. Bu sebeple evinizin kapısının önünde valizinizi hazır tutarken, kapınızı kilitlemeden hemen önce, her ne kadar çantanıza koyduğunuzdan emin olsanızda pasaport, biletler ve bilgilendirmelere mutlaka dokunun. Ayrıca turda size refakat edecek bir rehber var ise telefon numarasını mutlaka cep telefonunuza kaydedin.
Transfer Bilgilerinizi Unutmayın
Gemiye bir grup eşliğinde ve türkçe rehber refakatinde gitmeyecekseniz mutlaka havalimanı ve liman transferinizi önceden ayarlayın. Transferinizi geminin servisi ile yapacaksanız acentenizden mutlaka havalimanında bulunan gemi personelinin isim ve iletişim bilgilerini isteyin. Bir çok gemi firması bu bilgileri biletin 3. ve 4. sayfalarında vermektedir. İngilizce bilginiz yok ise türkçe açıklamasını mutlaka acentenizden isteyin ve havalimanına indiğinizde bu personel ile iletişime geçin. Geminin transferinden yararlanacaksanız gemi biletinizin çıktısını mutlaka yanınıza almanız gerekmektedir.
Evden Havalimanına Ulaşım
Havalimanlarında günlük araç park ücreti yaklaşık olarak 30 – 40 TL civarındadır. 1 haftalık turda ödemeniz gereken tutar 250 – 300 TL’yi bulacağı için havalimanına taksi ile gitmeyi tercih edebilirsiniz. Havalimanı otoparkında boş yer arama derdinizi ortadan kaldırdığınız gibi tatil dönüşünde de aracı nereye bıraktığınızı hatırlamak zorunda kalmazsınız. Bir diğer avantajı ise gidişi Sabiha Gökçen Havalimanı, dönüşü Atatürk Havalimanı olan daha uygun fiyatlı paket programlardan yararlanabilirsiniz.
Gemiye Giriş Saatleri
Gemiye giriş günü gemiye bineceğiniz limana olabildiğince erken gidin. Gemi kalkışından en geç 90 dakika önce gemiye giriş işlemlerinizi yapmanız gerekmektedir. Genel olarak check-in işlemleri 13:30 – 14:00 saatleri arasında yapılmaktadır. Gemiye check-in yaptıktan sonra odanız hazır olmasa bile gemideki aktivitelerden yararlanabilir, havuz kenarında ya da barlarda zaman geçirebilirsiniz.
Uçakların Rötar İhtimalini Göz Önünde Bulundurun
Özellikle kış dönemi uçak rötarları çok fazla karşılaşılan bir durum. Barselona, Amsterdam, Kopenhag gibi limanlar havalimanlarına yakın olması sebebi ile çok büyük sorunlar yaşanmamakta. Milano ve Nice havalimanlarından Cenova ya da Savona limanına gitmeniz gerekli ise 1 saatlik rötar gemiye yetişmeniz konusunda sıkıntı yaratabilir. İmkanınız varsa gemiye giriş gününüzden 1 gün önce limanın bulunduğu şehire gidin ve 1 gece otel konaklaması yapın. Böylece ilk gün gemiye giriş işlemleri sebebi ile gezemediğiniz bir bölgeyi de gezme fırsatınız olacaktır. 1 gün önce uçuş yapma imkanınız yok ise mutlaka sabah en erken saatte kalkan uçak ile gitmeye çalışın.
Valizinizde Gemiye Girişi Yasaklı Madde Bulundurmayın
Gemiye giriş günü tüm valizler x-ray cihazından geçecektir. Bu sebeple çantanızda, valizinizde gemide servis edilen alkollü içeceklerden bulundurmamanızı öneririz. Valizinizde bulunan alkollü içecekler gemiye girişte güvenlik personeli tarafından teslim alınır ve kabin numaranızın altına kayıt edilir. Gemiden iniş yapacağınız gün yine size teslim edilir.
Bagaj Etiketinizi Yapıştırdınız mı?
Gemiye giriş günü check-in işlemleriniz esnasında valizinize bagaj etiketinizi mutlaka yapıştırın. bagaj etiketlerini bir çok gemi şirket bilet ile birlikte vermektedir. Biletiniz ile birlikte gelen bagaj etiketinizde gemide kalacağınız kabin numarası bulunacaktır. Gemi personeli bu kabin numaralarına göre bagaj taşıma işlemlerini gerçekleştiriyor.
Valiziniz Kaç Saat Sonra Kabininize Teslim Edilecek?
Gemiye giriş günü bagajınızı gemi personeline teslim ettikten sonra 1 saat içerisinde kabininize gelmesini beklemeyin. Unutmayın ki gemiye o gün sizinle birlikte giriş yapan yaklaşık 3000 – 3500 kişi var. Bagaj taşıma işlemini yapan personel sayısı en fazla 50 – 60 kişi olacaktır. Bagaj taşıma işlemleri akşam saat 21:00 – 22:00 saatlerine kadar sürebilir. Sizin valiziniz gemiye giriş yaptıktan 2 saat sonra, eşinizin valizi 9 saat sonra gelebilir. Bu sebeple yanınıza küçük bir çantada bir kaç parça kıyafet, cüzdanınız ve varsa ilaçlarınızı alın. Bizim önerimiz bagaj teslimatı için gemi personelinin kullanılmaması yönünde. Bir çok limanda check-in kontuarı ile gemi girişi arası 30-40 metrelik bir mesafe. Kendi valizinizi taşıyıp kabininize giderseniz çok daha konforlu bir başlangıç yapabilirsiniz.
Tatbikata Mutlaka Katılın
Kabininize gittiğinizde oda kartınız ve bilgilendirme mektubunuz yatağınızın üzerinde olacaktır. Geminin 1. günü gemi kalkışından hemen sonra tüm gemi yolcularının ve personelinin katılımının zorunlu olduğu tatbikat yapılacaktır. Bu tatbikata her ne kadar cruise tecrübeniz olursa olsun katılmak zorundasınız. Katılım göstermeyen yolcuların odalarına bir sonraki gün buluşma saati ve yeri bilgisi gelecektir. Bu toplantıya da katılmazsanız oda kartınızı iptal olacak ve resepsiyona gelmeniz sağlanacaktır. Eninde sonunda o tatbikat ve videoyu size izletiyorlar. Tatiliniz boyunca bu baskıyı ve rahatsızlığı hissetmemek için ilk gün tatbikat işleminin aradan çıkarılması en iyisidir.
Gemiyi Keşfedin
Gemiye giriş yaptıktan sonra eşyalarınızı kabininize bırakın ve geminin her yerini gezmeye çalışın, gemiyi tanımaya, yollarını öğrenmeye çalışın. Tüm gemiler birbirinden farklıdır. Restoranlar, spa merkezi, havuzlar, eğlence alanlarının yollarını öğrenmeye çalışın. Bu gezintiye çıkmadan önce resepsiyondan (Genelde gemilerin 4. güvertelerinde bulunur) geminin güverte planını alıp bu plan yardımı ile gezebilirsiniz.
Buluşma Yeri Belirleyin
8-9 kişilik bir aile grubu ya da arkadaş grubu ile seyahat ediyorsanız gemide bir buluşma yeri belirleyin. Sabah açık büfede alınan kahvaltının ardından insanların birbirini bulmaları biraz zor olur ve şehir turuna çıkacağınız otobüsü arkadaşlarınızı ararken kaçırabilirsiniz. Buluşma yeri için ideal yer genelde kumarhanelerdir. Gemiler limana demirledikten sonra kumarhanelerin kapalı olması sebebi ile çok kalabalık olmaz ve birbirinizi rahat bulabilirsiniz.
Cep Telefonlarına Dikkat!
Cep telefonunuzun veri dolaşımını kapatın. Hemen hemen tüm operatörlerin Avrupa şehirlerinde uygun fiyatlı iletişim kurabileceğiniz paket hizmetleri mevcuttur. Özellikle Akeniz limanlarında bu paket hizmetler sayesinde ülkenizdeki internet erişimine sahip olabiliyorsunuz. Norveç ve Baltık ülkelerine gittiğinizde bu paketler bir çok operatörde geçerli olmayacaktır. Mutlaka telefon hattını kullandığınız operatörün çağrı merkezinden ya da internet sitesinden yurtdışı paketinizin geçerli olduğu şehirleri öğrenin. Örnek olarak Amsterdam’da bir çok operatörün paketi geçerlidir. Buradan kalkan bir gemi sabah Stavanger’e vardığında bu paketiniz kapsama dışında kalacaktır. Veri dolaşımında geçirdiğiniz her bir saniye size ağır fatura yükü olarak dönecektir.