Kabin Seçimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Katılacağınız gemi turunda konaklayacağınız kabin seçimi yaparken nelere dikkat etmeliyiz. Kısaca konumuz bu. Kabin seçimi için ülkemizde satışa açılan, temel olarak cruise gemilerinde 3 tip kabin mevcuttur. İç kabin, dış kabin, balkonlu kabin.
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki iç, dış ya da balkonlu kabin olsun, kabin seçimi, hangi kategoride konaklarsanız konaklayın gemi içerisinde alacağınız hizmet standartı değişmez. Yani siz iç kabinde konaklıyorsunuz diye, balkonlu kabinde konaklayan birisi jakuzi de sizden daha konforlu bir yere oturmaz, ya da açık büfede yemek sırasında sizin önünüze geçebileceği ayrı bir yer mevcut değildir. Ana restoranda da önce ona servis yapılmaz. Kısaca kabin kategorinize göre yaşayacağınız konfor sadece kabininize girdikten sonra hissedeceğiniz bir durumdur. (Bazı gemi şirketleri tercih eden yolcular için özel alanlar oluşturmuştur. MSC’de “Yacht Club”, Costa’da “Samsara” gibi kategorilerde misafirlere, bu kategori kabin alan sınırlı sayıda kişilerin giriş yapabileceği bazı özel alanlar mevcuttur. Güneşlenme alanı, özel restoran vs. Konumuz bu özel kategorilerin dışında, standart kabinler üzerine ilerleyecek.)
Bunun dışında kabin içerisindeki temel gereksinim duyacağınız eşyalarda da bir değişiklik yoktur. Örnek vermek gerekirse en basitinden saç kurutma makinesi, televizyon, mini bar, banyo, WC.. Tüm kategorilerde ortak olarak bulunan eşyalardır.
Kabin boyutuna gelecek olursak “genellikle” tüm kategorilerde boyutlar aynıdır fakat balkonlu kabinde iç alanın dışında ortalama 5m2 boyutunda bir balkonunuz mevcuttur.
İç Kabin Seçimi
Nam-ı diğer “4 duvar”. Kabinin 4 tarafı duvar ile çevrilidir. Dışarıyı görebileceğiniz ufak bir delik bile yoktur. 🙂 İnsanlar neden iç kabin tercih eder? Gemiler sabah erken saatte şehrin limanına yanaşır ve akşam üzerine doğru limandan ayrılır. Yolcular bu süre zarfında şehir gezmesinde olduğundan kabinlerinde vakit geçirmezler. Gezi sonrası gemiye döndüklerinde ise akşam yemeği vakti yaklaştığından üzerlerini değiştirir ve akşam yemeklerini yiyecekleri restoranlara giderler. Akşam yemeğinden sonra da gemideki çeşitli aktivitelerden yararlanmak üzere tiyatro salonu, casino ya da barlardan birinde canlı müzik dinlemek üzere ilgili alanlarda vakit geçirirler. Bir sonraki aşama ise kabinlere gidiş ve uykudur.
Sizin de tatil anlayışınız gezmek, yemek ve eğlenceden ibaret ise iç kabin sizler için ideal olacaktır. İç kabinler gemideki diğer kabin kategorilerine göre en ekonomik olanıdır. En çabuk tükenen kabin kategorileridir. Uygun fiyatlı bir tatil için iç kabin uygun seçenektir.
Ayrıca İç Kabin Tercih Etmeniz İçin 5 Geçerli Sebep yazımıza gözatmanızı tavsite ederim.
Dış Kabin
Kabinde dışarıyı göreceğiniz bir pencere mevcuttur. Bazı gemilerde, daha çok eski gemilerdeyuvarlar lumboz pencereler mevcuttur, yeni gemilerde ise çoğunluk ile kare pencereli kabinler vardır. Mutlaka rezervasyon esnasında bu bilginin teyidini alın. Aksi halde size lumboz camlı pencereli bir kabini verebilirler. Küçük bir uyarı daha, dış kabinlerin önünde bazı gemilerde filikalar da olabiliyor. Bu kabinler de “Görüş Engelli Dış Kabin” olarak adlandırılır ki bu durumda denizi görmeniz biraz imkansız bir hal alır. Dışarıyı görebileceğiniz alan tamamen kapanmış durumda olabilir. İç Kabinden farksız! Dış kabinde konaklamaya karar verdiyseniz bu iki durumu mutlaka ama mutlaka acentenizden teyit edin, mümkün ise kabin numaranızı isteyip kabininizin gemideki konumu ve özelliklerini güverte planından kontrol edin. Gemilerin güverte planını gemi şirketlerinin internet sitesinden görebilirsiniz.
İnsanlar neden dış kabinde konaklamayı tercih eder?
Sabah güneş görmeden uyanamam diyen ve balkonlu kabine bütçesi yetmeyenler için dış kabin uygun bir kategoridir. Odasında oturup örgü ören teyzelerimiz genelde bu kabin kategorisinde konaklamakta. Ya da emekli olduktan sonra gemi turunu tercih eden aileler balkonlu kabin için yeterli bütçeyi oluşturamadıklarından -en azından deniz ve gökyüzünü görelim- mantığı ile dış kabini tercih etmektedir. Ya da küçük ve ele avuca sığmayan çocuğa sahip aileler de dış kabini tercih edebilir. allah korusun balkonlu kabinlerde her ne kadar tırmanma demileri olmasada çocuk bu, sandalye var, küçük sehpa var balkonda… devamını yazmaya elim varmadı.. Çocuk güvenliği açısından diyelim. Genele baktığımızda balkonlu kabine bütçesi uygun olmayan misafirlerin tercih ettiği bir kabin kategorisi olarak tercih edilir.
Balkonlu Kabin
Kabin içi boyutunuz genel olarak diğer kabinler ile aynı olacaktır, banyonuz vs. aynıdır fakat extra 5m2-7m2 arasında kabininize özel bir balkon mevcuttur. Geminin standart kategorileri içerisinde en konforlu kabin tipleridir. Özellikle sigara tiryakisi iseniz mutlaka balkonlu kabine rezervasyon yaptımanızı öneririm aksi halde iç ve dış kabinlerden sigara içmek için geminin açık alanlarına çıkmanız oldukça zahmetli olabilir. Gemi turlarının en keyifli yönlerinden bir tanesi gemi şehrin limanına yanaşırken uzaktan şehri izlemektir. Özellikle Venedik gibi limanı merkeze yakın olan şehirlerde şehrin uzaktan görünümünü izlemek oldukça keyiflidir. Bu seyri odanızda keyifle izlemek için balkonlu kabini tercih edebilirsiniz. Bunun dışında tatilinizi daha sakin, dingin bir ortamda kitabınızı okuyarak geçirmek isteyen yolcularda balkonlu kabini tercih edebilir, genç çiftler, balayı çiftleri, romantik anlarını uçsuz bucaksız deniz manzarası ile tamamlamak isteyen yolcularda balkonlu kabini tercih edenlerdendir.
Bu arada küçük bir uyarı! Bir çok gemi şirketinde balkonda sigara içmek yasaktır ve bu kuralı çiğnemeniz gemiden deport olmanıza sebep olabilir. Bir sonraki limanda paranızın iadesi olmadan sizi gemiden indirebilirler. Daha sonra ülkenize dönünce davalar açarsınız vs. ama sonuç elde edemezsiniz şimdiden söyiyim. Tabii bu çok nadir rastlanan bir durum. sigara izmaritini kesinlikle balkondan atmamanızı öneririm, geminin seyir halindeki rüzgar ile başka bir kabinden içeriye girip olası bir yangına sebebiyet verebilirsiniz! Bazı gemi şirketlerinde ise balkonlu kabinde duvara monte edilmiş kül tablaları bulunmaktadır.İnsanlar neden balkonlu kabinde konaklamayı tercih eder?
Bonus
Mevcut tüm gemileri göz önünde bulundurduğumuzda 12m2 ile 500m2 arasında çok çeşitli kabin tipleri mevcuttur.Bu geniş yelpaze içinde kendi yaşam konforunuzu ve tatil anlayışınızı göz önünde bulundurup, bütçeniz ile birlikte optimum düzeyde verim alabileceğiniz kabin kategorisine karar verebilirsiniz.
Buraya kadar yazıyı okyanlar için can alıcı bir ip ucu vereceğim. Madem sabrettiniz ödülünüz olsun 🙂 İç kabin parası ödeyerek balkonlu kabinde, hatta üst düzey suite kabinlerde konaklamanız mümkün müdür? %100 garanti olmamak koşulu ile söylüyorum. Evet mümkündür.
Tüm gemi şirketleri “GTY Garanti tipi kabin” ya da “ROS kabin” şeklinde isimlendirilen kabin kategorileri mevcuttur. bu kabin kategorisinin özelliği size kabin numarası atamazlar gemi rezervasyon sisteminde. Gemi biletiniz oluşturulana kadar gemide hangi numaralı kabinde konaklayacağınız belli değildir.
Örnek: GTY Garanti tipi iç kabin’e rezervasyon yaptırdınız. Gemi şirketi size en kötü ihtimalle iç kabin verecektir. Eğer gemide müsait iç kabin kalmadı ise size bir üst kategoriden bir kabin verilecektir, bir üst kategoride de müsait kabin mevcut değil ise onunda bir üst kategorisi verilecektir. Bu şekilde iç kabin parası ödeyerek üst kategori kabinlerde konaklamanız mümkündür. Benim gibi kabin numarasını önemsemeyen cruise yolcuları için önerebileceğim bir kategoridir.
Ben ne olursa olsun iç kabinde konaklamam diyenler için “GTY Garanti tipi dış kabin” e de rezervasyon yaptırmanız mümkündür. Size en kötü ihtimalle dış kabin vereceklerdir. Balkonlu ya da suite kabinlerden birinde konaklamanız da olası.
Özet olarak GTY Garanti Tipi kabin aldığınızda sizin için gemideki toplam kontenjandan kişi sayınız kadar yer ayırırlar fakat gemi biletiniz kesilene kadar size bir kabin ataması yapılmaz. Daha sonra gemideki müsaitliğe göre kabin numaranız atanır. Başta da söylediğim gibi bu kesinlikle üst kategori kabin verileceği anlamına gelmez. Bu durum tamamen gemideki müsaitliğe göre oluşan bir fırsattır.
Rezervasyon yaparken bu durumu da göz önünde bulundurmak gerekli.
merhaba,
Gemi yolculuğu çok cazip gelmekle birlikte vize olayı caydırıcı. Akdeniz turu yaptım. Ama Kuzey Avrupa turu yapamıyorum. Çünkü hem Schengen hem de İngiltere vizesi almam lazım. Emekliliğimde düşündüğüm Dünya turu ise bir yığın vize gerektirdiğinden çok istediğim halde cesaret edemiyorum. Türkiye’de çok olmasa da tüm dünyada popüler olan cruise seyahatleri için gemi vizesi düzenlenemez mi? Cruise şirketlerinin bu konu üzerinde durması gerekiyor.